İlk SmackDown oyunu 2001 yılında yani bundan 10 sene önce, yine THQ aracılığıyla oyuncularla buluşmuştu. SmackDown Just Bring It ismiyle piyasaya sürülen yapım haliyle beklenen ilgiyi görememişti. Çünkü o zamanlar SmackDown bugünkü kadar popüler bir konumda değildi. 2004'ten sonra seri halini alan yapım, özellikle 2006'dan sonra çok popüler olmaya başladı. Tabi ki bundaki en büyük etken, TV'de yayımlanan reality show tarzındaki SmackDown ve Raw programlarıydı. Ülkemizde de yayımlanan bu programların en büyük takipçileri ise çocuklardan oluşmakta. Hatta şu anda ortalık SmackDown'cu çocuklarla dolmuş vaziyette diyebilirim. Özellikle TV'de yayımlanan SmackDown ve Raw programlarında dövüşçülerin yaptığı beklenmedik hareketler, rakiplerine karşı takındıkları saygısızca tavırlar ve kural tanımayan düzmece dövüşler seyircilerin bir hayli hoşuna gidiyor.
Bunun farkında olan THQ, SmackDown'u ilk başlarda bir dövüş oyunu gibi tanıtsa da sonradan serinin yapısını bir showa dönüştürmeyi başardı. Bundan bir kaç sene önce çıkan SmackDown vs Raw oyununa baktığımızda, rakibimiz kanının ringe bulaştığını görebilirdik. Fakat TV'deki programda böyle bir kaza çok nadir yaşanıyordu. Şimdi çıkan SmackDown'da ortada kan falan bulunmuyor. Zaten SmackDown vs Raw dövüş oyunundan ziyade bir eğlence oyunu. Yani beklenmedik hareketler yapabileceğiniz, ringin dışındaki sandalyeyi alıp rakibinizin kafasına geçirebileceğiniz, ya da hakemi alıp ringin dışına fırlatabileceğiniz tek dövüş tarzındaki yapım. Dilerseniz lafı fazla uzatmadan, serinin bu seneki yapımında neler var hep beraber bir göz atalım.
Kısa Kısa SmackDown vs Raw 2011
SmackDown vs Raw 2011'e ilk girdiğinizde Fifa 2011'dekine benzer bir alıştırma moduyla karşılaşıyorsunuz. Ana menüye geçmeden önce karşınıza gelen bu ekranda, bir sürek rakibinizi pataklayabilir, oyunda kullanacağınız tuşları ve hareketleri keşfedebilirsiniz. Burada karşınıza gelecek rakibinizi ve kontrol etmek istediğiniz WWE dövüşçüsünü ise ana menüdeki "My WWE" seçeneğinden kendiniz belirleyebilirsiniz.
SmackDown vs Raw 2011'in ana menüsüne geçiş yaptığımızda ise son derece kalabalık bir liste bizleri karşılıyor. Bu kısımdan tek kişilik oyuncu modlarını içinde barındıran "Play" sekmesini seçerek alt menülere erişebiliyoruz. SmackDown vs Raw 2011'de 8 adet tekli oyuncu modu bulunuyor. Bunların içinde teke tek dövüşler, kafes dövüşleri, ikiye iki ve üçe üç gibi TV showunda da sıklıkla karşımıza çıkan modlar bulunuyor. "One on One" yani teke tek dövüş modunu seçtiğimizde de karşımıza bir alt menü geliyor. Yani SmackDown vs Raw 2011 son derece geniş bir menü ağacına sahip. Oyundaki her bir modu tek tek denemek isteseniz bile saatlerce başında oturmanız gerekiyor. Bu menüde bulunan tekli oyuncu modları genelde bir dövüşlük "quick play" tarzındaki modlardan oluşuyor. Yani dövüşçünüzü ve rakibinizi seçip dövüşmeye başlıyorsunuz.
SmackDown vs Raw 2011'in kariyer moduna girdiğimizde ise karşımıza farklı bir menü geliyor. Burada dilersek kendi yarattığımız dövüşçünün kariyerini, dilersek te oyunun bize sunduğu 5 kişiden birinin kariyerini oynayabiliyoruz. Kariyer modunda yaptığımız bir kaç dövüşten sonra kemer sahibiyle mücadele ederek kemerin sahibi oluyoruz. Bildiğiniz gibi SmackDown'da kemer sayısı bir hayli fazla olduğundan bu kariyer moduda öyle hemen 1 - 2 dövüşle sona ermiyor.
SmackDown vs Raw 2011'de ki kendi karakterinizi yaratma olayı ise sadece bir superstarla sınırlandırılmamış. Bu menü için ayrı bir sekme açan THQ oyunculara bir dövüşçünün yanı sıra bitiriş hamleleri ve senaryolar yazmaları içinde ufak modlar yapmış. Yani dilerseniz bir senaryo yazıp, aynı TV'de yayımlanan show programında olduğu gibi sürprizlere imza atabilirsiniz. Mesela tam bir dövüş esnasında ışıkları söndürüp, bir kaç saniye içinde kimse görmeden ringin ortasında Undertaker'ı bir tabut içerisinde koyabilir ve ışıklar açıldığında onun oradan çıkmasını sağlayabilirsiniz. Tabi bu şekilde senaryoları kurgulamanız benim burada anlattığım kadar basit olmayabilir. Bunu oyunda hayata geçirirken bir hayli zorlanabilirsiniz.
Ringe Çıkma Zamanı
Oyunun menülerinden ve modlarından bahsettikten sonra ringe çıkalım ve oyun içi performansına bir göz atalım.
SmackDown vs Raw 2011'de her dövüşçünün üzerinde özenle çalışılmış. Dövüşçü tasarımları, dövmelerinden özel hareketlerine, sahaya çıkarken yaptıkları showlardan sakatlandıklarında yaptıkları hareketlere kadar birebir aynı olmuş. Fakat THQ ring dışındaki seyirci tasarımlarına aynı özeni göstermemiş. Oyunda dikkat ederseniz tribünlerin arka taraflarının boş, bir kısmının da son derece rezil bir seyirci efektiyle kaplandığını fark edebilirsiniz. Ringin içine döndüğümüzde ise, son derece detaylı bir görsellik bizleri bekliyor denilebilir. SmackDown vs Raw 2011'de bizi asıl ilgilendiren ringdeki mücadele olduğundan, tribünleri görmezden gelip gözümüzü ringe çeviriyoruz.
Menü seçeneklerini anlatırken bahsettiğim gibi, SmackDown vs Raw'da bir çok oyun modu bulunuyor. Bunların içinden en eğlencelisi ise aynı konsol üzerinden bir arkadaşınızla oynamak olacaktır. İkiye ikili mücadelelerde birbirinizin sırtını kolladığınız gibi, yaramazlık yapıp arkadaşınızın karakterini alıp ringin dışına da fırlatabiliyorsunuz. Eee zaten SmackDown'nın TV programında da bu tarz şeyler sıklıkla oluyor. Siz iyisimi SmackDown oynarken kimseye güvenip arkanızı dönmeyin
Dövüş esnasında, rakibinizi tuş etmek içinse doğru zamanı beklemeniz gerekiyor. Rakibinizin altında bulunan güç göstergesi yeteri kadar azaldığınızda onu tuş pozisyonuna getirirseniz fazla direnmeden nakavt oluyor. Tabi ki aynı şey sizin içinde geçerli. O yüzden dövüş esnasında kendinizi fazla hırpalattırmamaya çalışın. Canınız azaldığında ise kendinizi ringin dışına atıp biraz olsun rahat bir nefes alabilirsiniz. Yalnız bunu yaparken kulağınızda hakemde olsun. Çünkü hakem 3 kadar saymadan tekrardan kendinizi ringin içine atmanız gerekiyor. Tabi benim bu söylediklerim oyundaki normal mod için geçerli olan kriterler. Mesela kafes dövüşünü seçtiğinizde, kafesten dışarı ilk kaçan kazanacağından, amacınız rakibinizi yere serip oradan kaçmak olmalıdır. Yani benim bu modda ilk yaptığım gibi adamı pataklayıp pataklayıp, kafesten dışarı kaçarken de "haha dayağı yedi şimdide kaçıyor" diye bakarsanız dövüşü kaybedersiniz O yüzden bir moda girerken, loading ekranında alt kısımda yazan kuralları dikkatle okumanızı öneririm. Ya da sıkı bir WWE fanıysanız bu uyarıları dikkate almanıza zaten gerek yok. Bütün kuralları bildiğinizden dövüşlerde de bir sıkıntı yaşayacağınızı sanmam.
Alntı!